جزئیات جعبه آتش نشانی چیست؟

به محفظه نگهداری تجهیزات اطفاء حریق دستی، جعبه آتش‌نشانی می‌گویند. جعبه آتش‌نشانی جزء تجهیزات اطفا حریقی است که در لحظات اولیه کارکرد بسیار بالایی دارد و می‌تواند علاوه بر ایجاد زمان بیشتر جهت خروج ساکنین از بروز حوادث بزرگتر و بازگشت شعله‌های آتش جلوگیری کند.

طبق ضوابط اطفا ‌حریق آتش‌نشانی تهران، برای کلیه طبقات و فضاهای تحت تصرف باید ایستگاه شلنگ آتش‌نشانی متصل به لوله ایستاده با کلاس مناسب در نظر گرفته شود. طبق تقسیم‌بندی سازمان آتش‌نشانی لوله‌های ایستاده به 4 کلاس کلی تقسیم‌بندی می‌شوند که در ایران معمولا طبق کلاس چهارم طراحی می‌گردد. در این سیستم از اتصال شیلنگ لاستیکی آتش‌نشانی با سایز 3/4 اینچ به منظور تامین آب جهت استفاده متصرفین و سایز  اینچ جهت تامین آب مورد نیاز افراد آموزش دیده و سازمان آتش‌نشانی استفاده می‌گردد و برای فضاهایی مانند پارکینگ از شلنگ برزنتی (تخت) با سایز  1/2 اینچ می‌بایست استفاده گردد.

به همین جهت جعبه آتش‌نشانی با توجه به طراح…ی مورد نیاز شرح داده شده است به صورت خلاصه:

  • ابعاد جعبه باید به گونه‌ای باشد که بین کلیه متعلقات حداقل 2.5 سانتیمتر فاصله وجود داشته باشد. (تمامی متعلقات باید به سهولت و بدون درگیری قابل استفاده باشند)
  • بدنه جعبه باید به منظور نشان دادن اقلام داخل آن علامت گذاری شده باشد و علائم نیز باید به صورت شبرنگ و با ابعاد مناسب بر روی درب جعبه های آتش‌نشانی نصب شوند.
  • فاصله عمودی مرکز قرقره شیلنگ آتش‌نشانی تا کف تمام شده بنا باید بین 140 تا 160 سانتی‌متر در نظر گرفته شود.
  • حداقل ضخامت ورق بدنه جعبه آتش‌نشانی باید 1 میلیمتر باشد. ( در صورت کاهش میزان ضخامت باید تست‌های عنوان شده در استاندارد برای مقاومت بدنه بر روی آن صورت پذیرفته و عملکرد آن بررسی و به تائید برسد.
  • قفل جعبه آتش نشانی می بایست به صورت آسان بازشو بوده و فاقد هرگونه کلید باشد.
  • رنگ جعبه آتش‌نشانی حتی المقدور باید به رنگ قرمز باشد. در صورت استفاده از رنگ‌های دیگر، باید به گونه‌ای انتخاب شود که با رنگ دیوار پیرامون متفاوت باشد. (باید قابل تشخیص باشد)

دسته‌بندی جعبه‌های آتش‌نشانی:

جعبه‌های آتش‌نشانی را می‌توان بر اساس تجهیزات اطفاءحریقی که در آنها وجود دارند تقسیم‌بندی کرد.

جعبه کپسول آتش‌نشانی:

این جعبه‌ها بر اساس نوع و تعداد کپسول‌هایی که در آنها به کار رفته است می‌تواند ابعاد متفاوتی داشته باشند.

جعبه تک کابین آتش‌نشانی:

به دو دسته تقسیم می شوند:

  • Fire Hose Cabinet: تجهیزات در این جعبه شامل موارد زیر می‌شوند:شیر فلکه، هیدرانت، کوپلینگ، شلنگ برزنتی، هیدرانت ته‌نازلی، نازل و شلنگ ارتباطی
  • Rubber Hose Enclosure) Hose Reel Cabinet): تجهیزات در این جعبه شامل موارد زیر می‌شوند:شیر گازی، شلنگ رابط، قرقره، شلنگ منجیلی و نازل

جعبه دو کابین آتش نشانی:

این جعبه از ترکیب دو جعبه به صورت افقی یا عمودی تشکیل شده است که بر اساس تجهیزات داخلی آن میتواند کاربریهای متفاوتی را داشته باشد.

جعبه شیرآلات و اتصالات آتش‌نشانی:

این جعبه برای دسترسی به شیر‌های کنترلی و اتصالات برای آتش‌نشان‌ها استفاده می‌شود.